Templates by BIGtheme NET

Расински округ

Агенција пословне активности обавља на територији Расинске области који се налази у статистичком региону Шумадије и западне Србије. Расинска област обухвата територије града Крушевца и општина Варварин, Трстеник, Александровац, Брус и Ћићевац. Простире се на површини од 2,668 км2 што представља 3,34% од укупне територије Републике Србије. У Расинској области има укупно 296 насељених места (6 градских и 290 сеоских) у којима живи 241.999 становника према подацима Републичког завода за статистику на основу пописа становништва из 2011. године. 

Географски положај Расинског округа је повољан, налази се у централном делу Србије и велики број градова у Србији налази се на раздаљини мањој од 200 км од Крушевца као центра области (Краљево 60 км, Ниш 75км, Крагујевац 80 км, Чачак 90 км, Лесковац 110 км, Зајечар 120км, Ужице 150км, Нови Пазар 160 км, Београд 200км…) што је веома значајно за развој привреде. У непосредној је близини Паневропског коридора X, тј. ауто-пут Београд-Ниш једним својим делом пролази кроз општину Ћићевац, а железничка пруга Београд-Ниш кроз територије општине Ћићевац и града Крушевца. У плану је изградња ауто-пута Појате-Прељина (Моравски коридор) што ће омогућити још бржу везу у друмском саобраћају са осталим деловима Србије преко коридора X и XI.

Када су у питању привредни ресурси, најзаступљеније индустријске гране у Расинској области су металопрерађивачка, дрвопрерађивачка, хемијска, хидраулика и пнеуматика, прехрамбена, производња алкохолних и безалкохолних пића, грађевинарство и текстилна индустрија, затим пољопривреда, трговина, саобраћај и туризам.

okrug industrija2 okrug industrija

Поред великих привредних система као што су Хенкел, Рубин, Трајал, 14. октобар, ФАМ, Вино Жупа и Прва Петолетка, мала и средња предузећа (МСП) добијају све већи значај у привредним токовима. Њихова заступљеност је 99% од укупног броја предузећа и они постају носиоци привредног раста и запошљавања и битан фактор унапређења економске ефикасности локалне привреде.

okrug kopaonikНајзначајнија туристичка дестинација у округу је ски центар Копаоник који уједно има статус националног парка, затим Рибарска Бања која у последњих неколико година заузима све значајније место на туристичкој мапи Србије у понуди бањског туризма са модерним wellness центром и базеном са термалном водом, као и вински туризам у општинама Александровац и Трстеник, етно туризам, риболовни туризам на језеру Ћелије и Јужној, Западној и Великој Морави и ловни туризам на Јастребцу и Мојсињским планинама.

okrug istorijaРегион има богату историју о којима сведоче бројни културно-историјски споменици као што су: Лазарев град, Споменик косовским јунацима, црква Лазарица, манастири Љубостиња, Наупара, Велуће, Дренча и Лепенац, затим Мојсињска Света Гора, средњовековни градови Сталаћ и Козник итд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*